Amonyak Tesisi Fon Tahsis Dosyası Onayı Beklediğinden Gecikti: Delhi Jal Kurulu | Dünya

Su idaresi yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yamuna suyundaki yüksek amonyak seviyelerini tedavi etmek için Mart ayında duyurulan Delhi Jal Board tesisinin projeye yönelik fonlar henüz serbest bırakılmadığından erteleneceğini söyledi.


DJB yetkilileri, DJB’nin yıl boyunca Yamuna suyunda yüksek amonyak seviyesi sorunuyla karşı karşıya olduğunu, ancak bunun Ocak ve Mart ayları arasında nispeten şiddetli olduğunu söyledi. (Sunil Ghosh/HT Fotoğrafı)

Mart ayında tesisin kurulduğunu duyuran Delhi hükümeti, amonyak giderme tesisinin Haryana’dan Yamuna’ya giren kirli suyun arıtılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Facebook’ta HT Channel’daki son dakika haberleri ile güncel kalın. Şimdi Katıl

Üst düzey bir DJB yetkilisi, tesisin büyük olasılıkla Wazirabad gölet alanının yakınına geleceğini söyledi. “Bu proje için başvurunun onaylanması bu yılın mayıs ayından beri bekleniyor. Bu projede herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Teknik komite toplantılarının yapılmaması ve mali onayların verilmemesi nedeniyle birçok proje etkilendi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Tüm onaylar alındıktan sonra taşınabilir tesisin dört ila beş ay içinde inşa edilmesi bekleniyor, dolayısıyla önümüzdeki altı ay içinde tamamlanması pek mümkün değil” dedi.

Ancak bir finans departmanı yetkilisi teklifin kendilerine gönderilmediğini söyledi.

DJB yetkilileri, DJB’nin yıl boyunca Yamuna suyunda yüksek amonyak seviyesi sorunuyla karşı karşıya olduğunu, ancak bunun Ocak ve Mart ayları arasında nispeten şiddetli olduğunu söyledi.

Haryana’daki endüstrilerden gelen arıtılmamış suyun çoğunlukla nehir suyunda yüksek düzeyde amonyak oluşumuna neden olduğunu eklediler; bu iddia Haryana hükümeti tarafından defalarca reddedildi.

Şu anda su tesisatı, klor ekleyerek amonyak seviyelerini arıtacak donanıma sahip, ancak bu seviye yalnızca 0,9 ppm’e kadar. Yetkililer, bu sınırın ötesindeki klorlamanın toksik kloramin bileşiklerinin oluşmasına yol açtığını söyledi. Amonyak seviyesi 1 ppm sınırını aştığında Delhi Jal Yönetim Kurulu’nun kanalizasyon arıtma tesislerinde su üretiminin etkileneceği belirtildi.

Yetkililer, tavsiyelerin yılda 15 ila 20 kez yayınlandığını ve bazı durumlarda amonyak seviyelerinin tedavi edilebilir maksimum sınırın 10 katına çıktığını söylüyor.

“Ham suyu seyreltmek ve operasyonları devam ettirmek için suyu başka kaynaklardan yönlendirmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte, amonyak arıtma tesisi arıtma kapasitesini 4-5 ppm’ye kadar artırabilir, bu da amonyak seviyesi 1 ppm sınırını aşsa bile operasyonlarımızı sürdürmemize yardımcı olacaktır” dedi DJB yetkilisi.

Delhi’nin günlük toplam 1.000 MGD’lik su arzının 235 MGD’den fazlası, her ikisi de Yamuna’dan gelen ham suyla beslenen Wazirabad göletinden su çeken Chandrawal ve Wazirabad enerji santralleri tarafından sağlanıyor.