Antik FIR’lar: Delhi 19. yüzyıldan beri suçla nasıl mücadele ediyor | Dünya

Gursahay Brahman muhtemelen 10 Nisan’da güney Delhi’deki Badarpur’daki bir pazarda sattığı çarşaflara göz kulak olma lüksünü karşılayamayacak kadar müşterileriyle meşguldü. Bu, kurnazca bir çarşaf alıp kaçmaya çalışan Heera Singh için yeterliydi. Ancak suçu, alarmı çalan ve zanlıyı hızla tutuklayan Devriye Memuru Akram’ın dikkatini çeken başka bir müşteri olan Ul Umar tarafından fark edildi.


temsili resim (Virendra Singh/ HT dosya fotoğrafı)

Hindistan Ceza Kanunu’nun 379. Bölümü (hırsızlık) kapsamında bir dava Mehrauli Polis Karakolunda kaydedildi ve Singh mahkeme önüne çıkarıldı. Ertesi gün, 11 Nisan, bir yargıç Singh’e copla beş kez dövülmesini emretti ve serbest bırakıldı.

Hayır, bu günlük gazetenizde okumadığınız bir polisiye roman değil. Tarih 145 yıl öncesine, Delhi’de sadece beş polis karakolunun olduğu 1878 yılına kadar uzanıyor – Mehrauli, Sabzi Mandi, Kotwali, Sadar Bazar ve Nangloi.

Badarpur ve Mehrauli’nin birbirinden neredeyse 17 km uzakta olduğu, artık ayrı polis karakolları var ve farklı polis bölgelerinde bulunuyorlar. Günümüzde çarşaf hırsızlığı polise bile bildirilmeyebilir. Durum buysa, polisin bir FIR kaydetme şansı zayıftır. Her iki önlem de alınırsa, davanın karara bağlanması aylar hatta yıllar alabilir. Şüpheli, üç yıla kadar hapis cezası içeren TMK’nın 379.

Bir asırdan fazla eski ceza davalarına bu bakış, artık Delhi Polisinin bir karikatürist, motivasyonel konuşmacı ve Delhi Polis Müzesi’nden sorumlu Polis Komiser Yardımcısı Rajendra Singh Kalkal liderliğindeki bir dijitalleştirme çabası sayesinde mümkün.

Kalkal, bu eski FIR’ları beş polis karakolundan çıkardığını, Urduca ve Farsça yazılmış içeriği topladığını, eski Delhi’deki bir medrese ve camide Maulvis’e tercüme ettirdiğini ve ardından uygun bir yardımcı programla birlikte İngilizce’ye çevirdiğini söylüyor. bir çizgi film Şu anda medya algılama hücresinde görev yapan Delhi Polis Memuru için sıkıcı ve zaman alıcı bir süreç, ancak bu, onu şimdiden bu tür 29 FIR’ı dijitalleştirmesini engellemedi.

“Tarihimizi korumak önemlidir ve benim taahhüdüm bu yönde atılmış bir adımdır. Bu FIR’ler, polisliğin o zamandan beri nasıl geliştiğini gösteriyor” diyor Kalkal. Bugüne kadar sayısallaştırılan FIR’lerden 26’sı 1862 ile 1900 arasında ve üçü 1901 ile 1956 arasında kaydedildi.

Delhi Polisinin Özel Elçisi (Algı Yönetimi) Sanjay Singh, Kalkal’ın çabalarının Delhi Polisinin mirasını korumaya yönelik bir projenin parçası olduğunu söylüyor. “Bu eski FIR’lar, artan evrimimizi ve büyümemizi gösteriyor. Bu dijitalleştirilmiş FIR’ler mirasımızı zenginleştirecek” diyor Singh.

Kalkal, Delhi Polisinin tarihini incelemesine dayanarak, 1861 tarihli Hindistan Polis Yasasının 1857 Kızılderili İsyanı’na yanıt olarak çıkarıldığını söylüyor. Kalkal, “Delhi’de beş polis karakolu 1861’de kuruldu ve şimdiye kadar dijitalleştirdiğim 29 FIR bu polis karakollarına ait” diyor. Delhi polisi tarafından kaydedilen ilk FIR, Sabzi Mandi karakolunda hukkah, teçhizat ve bazı kulfilerin çalınmasıyla ilgiliydi.

Uttar Pradesh’in eski polis şefi Vikram Singh, eski FIR’lerin geçmiş yılların yaşamına ve suçlarına bir bakış sunan “sanat nesneleri” olduğunu söylüyor. Bir vakada bir çift ayakkabı, diğerinde on bir portakal ve üçüncü bir vakada bir nargile gibi nesnelerin çalınmasını içeren vakalar kaydedildi. Zamanın bir soygun vakası, bir adamın keçilerini Mehrauli’den Gurugram’a otlatmaya götürdüğünü anlatırken, bir soyguncu onu dövdü ve hayvanlarını ondan aldı. Bir dolandırıcılıkta, bir adam bisikletiyle bir yayayı gezdirmeyi teklif etti ve ardından giysi paketiyle kaçtı.

“Dijitalleştirme sürecinde harcanan çaba sayesinde artık FIR’lerin her zaman muazzam bir değere sahip olduğunu biliyorsunuz. O zaman bile, suçun zamanlaması, şüphelinin kimliği ve görgü tanıkları gibi ayrıntılar son derece değerliydi” diyor Singh.

Kalkal’a göre FIR’ler, suç raporlamanın yıllar içinde nasıl geliştiğini gösteriyor. “FIR’lerin içeriğinin birden fazla sayfaya yayıldığı günümüzün aksine, o zamanlar raporlar tek bir sayfaya sığan el yazısı temel ayrıntıları içeriyordu.”

1860’larda ve 1870’lerde FIR’ler birkaç cümleden oluşmuyordu. Sonraki yüzyılda, eski FIR’lerde suçların ve şüphelilerin ayrıntıları daha belirgin hale geldi. Bugün, birçok durumda FIR’ler birden çok sayfaya yayılmaktadır. Örneğin, Ringer’ın siyasetçi Brij Bhushan Singh’e karşı yazdığı son FIR 15 sayfaya ulaştı.

Ancak içeriğin bölündüğü sütunlar aynı kalmış, örn. B. Suçun işlendiği zaman, olay yerinin karakola olan uzaklığı, gecikme sebebi vb.

“O zamanlar hayat daha basitti. Kalkal, o zamanki kısa FIR ayrıntılarının nedenlerini “İnsanların parası ve eşyası azdı” diye açıklıyor.

Kalkal ve ekibi tarafından tercüme edilen ve dijital ortama aktarılan suçların çoğu için mahkeme bir veya iki gün içinde adaleti buldu. FIR’ların gösterdiğine göre, o zamanlar yargıçlar soygun için iki yıla kadar hapis cezaları veriyordu, ancak hükümlülerin coplarla kırbaçlanmalarını emrederek ya da çalınan eşyaların değerinin beş katına kadar para cezası vererek kaçmalarına izin veriyordu.

“Görünüşe göre küçük davalarda yargıçlar kendi takdirine bağlı olarak dayak veya para cezası verecek. Örneğin bir para cezası hem daha caydırıcı olur hem de insani ve pratik olur” diyor Kalkal.

Kalkal’ın hedefi, dört yıl içinde emekli olana kadar bu tür toplam 100 “antika” FIR’ı dijital ortama aktarmak. “Bu eski FIR’lar, tarihin hangi bölümlerini korumamız ve hangilerini ortadan kaldırmamız gerektiği konusunda değerli dersler sunuyor.”


  • YAZAR HAKKINDA


    Sanjeev K Jha, 20 yılı aşkın muhabirlik kariyerinde bürokrasi, siyaset, sınır bölgelerindeki ISI faaliyetleri, müzik ve Bollywood konularını ele aldı. Şu anda eyalet başkentinde suçla uğraşıyor. …ayrıntılı olarak görün