‘İhmalden’ Kaynaklanan Su Krizi, LG Diyor ki; Delhi hükümeti karşılık verdi | Dünya

Delhi Vali Yardımcısı (LG) VK Saxena, Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal’a yazarak, sorunu düzeltmek amacıyla şehrin büyük bölümlerine su sağlayan Wazirabad Su Arıtma Tesisinde “suç ihmalinden” söz etti. Eyalet hükümeti bunu “ucuz siyaset” olarak tanımlasa bile, başkentteki su arzı iyileştirilebilir.


VK Saxena, Wazirabad fabrikasında bir teftiş sırasında. (Fotoğraf/LG Ofisi)

Başbakan’a yazdığı bir mektupta Saxena, yanıt olarak Delhi Jal Board’un (DJB) Wazirabad Barajı’nın arkasındaki – Wazirabad ve Chandrawal su arıtma tesislerinin ham su kaynağı olan – gölet rezervuarını temizlemede “ağır eylemsizliğine” işaret etti. şehirdeki su sıkıntısına HT mektubun bir kopyasını gördü.

Delhi Su Bakanı Saurabh Bharadwaj, LG’nin gündeme getirdiği sorundan Haryana hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi. Ya gerçeklerden habersizdir ya da bilerek ucuz siyaset peşindedir. Ortaya koyduğu sorun, Delhi halkını rahatsız eden Haryana hükümetinin verimsizliği ve eylemsizliğinden kaynaklanıyor. Bharadwaj, LG’nin BJP yönetimindeki Haryana hükümetini suçladığı için suçu Delhi hükümetine atmaya çalıştığını söyledi.

Ayrıca okuyun: AAP’den Bharadwaj, Haryana’daki ‘yasadışı’ kum madenciliği nedeniyle Delhi’de su krizi olduğunu söyledi

LG’nin mektubu, Yamuna’daki düşük su seviyeleri nedeniyle Wazirabad ve Chandrawal tesisleri tam kapasiteyle çalışmadığından, güney, kuzey ve orta Delhi’deki kolonilerin çeşitli yerlerinde su kısıtlamaları olduğu bir sırada geldi. DJB, dokuz su arıtma tesisi işletmektedir.

Mektuba göre, aynı zamanda Ulusal Yeşil Mahkeme tarafından Yamuna’yı temizlemek için kurulan üst düzey komitenin başkanı olan LG, Wazirabad Barajı’nın arkasındaki gölet rezervuarında bir alüvyon ve çöp birikmesi fark etti. Wazirabad kanalizasyon arıtma tesislerinde arz kıtlığına yol açan ve Chandrawal’a yol açan paslanan ve sızdıran boruların yanı sıra.

DJB, 7 Mart’ta yaptığı ayrıntılı bir sunumda, Haryana’daki baraj inşaatı ve yasadışı kum madenciliğinin Yamuna’dan Delhi’ye su akışını engelleyeceğini ve başkentte bir su kaynağı krizine yol açacağını söylemişti. Ancak Haryana hükümeti, Delhi’ye 1.050 küsek su verdiğini, buna karşılık iki devlet arasındaki anlaşma uyarınca paylaşması gereken 719 küsek su verdiğini söyledi. Yamuna’daki kum madenciliğinin, eyaletin “muson mevsimi olmayan” madencilik politikasına uygun olarak yasal olarak yapıldığını iddia etti.

Son iki haftada Güney Delhi’de Moolchand, South Extension, Greater Kailash, Kalkaji, Govindpuri, Tughlakabad, Sangam Vihar ve Ambedkar Nagar’ın su temini; ve Civil Lines, Model Town, kuzeyde Kamla Nagar ve Karol Bagh, Paharganj, Delhi’nin merkezinde kesintiye uğradı.

Ayrıca okuyun: Yamuna seviyeleri düşmeye devam ederse Delhi’deki su krizi iki fabrikayı etkileyerek daha da kötüleşebilir

LG, gölet alanının uygun şekilde çamurdan arındırılmasının düzenli bir su kaynağının korunmasına yardımcı olacağını söyledi. “Gizli bir hesaplama, su ihtiyaçları için neredeyse tamamen diğer eyaletlere bağımlı bir bölge olan Delhi’nin, gölet alanındaki siltasyon nedeniyle son 10 yılda yaklaşık 9.12.500 milyon galon su döktüğünü gösterecektir. kelimenin tam anlamıyla nehirden aşağı akıyor. Gölet depolama alanı tamamen faaliyete geçmiş olsaydı, bu su Delhi halkının yararına olacaktı. Saxena, “DJB’nin bu kadar şiddetli atık yaratmak için hangi düzeyde kötü yönetim uyguladığını merak etmek gerekiyor” dedi.

Bharadwaj, Hathnikund ve Tajewala’dan salınan temiz suyun Delhi’ye ulaşmaması nedeniyle Yamuna’nın yukarı kesiminde yaygın madencilik yapıldığını söyledi. “Bu, esas olarak nehir boyunca setlerin inşa edilmesinden ve doğrudan nehir yatağında ve taşkın ovalarında derin çukurlardan kaynaklanmaktadır. Wazirabad göletine giren tek su, 2 numaralı ve 8 numaralı kanallardan gelen zehirli endüstriyel atıklardır. Dikkatleri asıl madencilik sorunundan ve Haryana’nın kasıtlı olarak kirletici madde salımından uzaklaştırmak için, hükümet ve Haryana’daki LG ofisi dikkat dağıtıcı şeyler yarattı.” Bharadwaj, LG’yi Haryana’daki yasadışı kum madenciliği bloklarının ortak teftişine davet etti.

LG, Delhi halkına su temini sağlamadaki ihmalin affedilemez olduğunu söyledi. Saxena, “Holi’den önceki günlerde bile, Wazirabad Barajı’ndaki düşük su seviyesi nedeniyle NDMC bölgesi, Gulabi Bagh, Chanakyapuri ve Vijay Nagar, Gupta Kolonisi vb. dahil olmak üzere Delhi’nin büyük bölgelerinde su temini etkilendi.”

LG ayrıca, Wazirabad tesisinin kirlenmeyi önlemeye yardımcı olan ve gerçek zamanlı kalite kontrolleri sağlayan teknolojiler yerine “eski su test sistemleri” kullandığını söyledi. Saxena, “Delhi halkına kirli su sağlayarak onların sağlıkları ve yaşamları ile kumar oynamıyor muyuz?”

Bharadwaj, Haryana’dan gelen aşırı kirletici akışının Wazirabad göletindeki suyu kullanılmaz hale getirdiğini söyledi. “Wazirabad göletinde biriken su, Haryana kanalizasyonlarından kaynaklanan endüstriyel atıklardan başka bir şey değil. Biriken su, başta amonyak olmak üzere çok yüksek kirletici seviyeleri nedeniyle herhangi bir amaç için kullanılamaz. Wazirabad göletini derinleştirmek bile akiferin kirlenme olasılığını artıracağı için kirlenme sorununu çözemez. Bakan, Wazirabad ve Chandrawal’daki fabrikalara son yıllarda kirli su aldı ve bu da genellikle mekanik ekipmanların paslanmasına neden oldu” dedi.




  • YAZAR HAKKINDA




    Alok KN Mishra, Hindustan Times, Yeni Delhi’de çalışan bir gazetecidir. Yönetişim, siyaset ve siyaset üzerine yazıyor. Politika konusunda tutkulu ve siyaseti orta sınıf ve yoksullar için daha iyi hale getirmekten büyüleniyor. Ulusal siyasi davranışları tartışmayı ve tahmin etmeyi sever. Delhi’ye taşınmadan önce, yaklaşık yarım on yıl boyunca Jharkhand’daki Maocu isyanla birlikte siyasi istikrarsızlık, yönetişim ve kötü yönetim hakkında yazılar yazdı. 2010 yılında Times of India Patna’da şehir muhabiri olarak başladı.
    …ayrıntılı olarak görün