Korneası hasar görmüş hastalar için rejeneratif terapi sunan bir merkezin açılışı | Dünya

Kornea hasarıyla mücadele eden hastalar, uzmanların genellikle yıllar sürdüğünü söylediği kornea naklini beklemek zorunda kalmadan yakında rejeneratif terapi alabilecekler.


Hindistan Göz Bankası Derneği’nden alınan veriler, yılda 100.000’den fazla kornea nakli gerektiğini gösteriyor. (Shutterstock/temsili görsel)

Delhi merkezli Dr. Shroff’s Charity Göz Hastanesi, doku mühendisliği ve rejeneratif tıp şirketi Pandorum Technologies ile ortaklaşa Çarşamba günü açıldı ve hastanenin söylediğine göre, korneası hasar görmüş hastalar için rejeneratif tedaviler üzerinde çalışacak Hindistan’ın ilk merkezi olacak.

Hastane, çalışmalarının sağlıklı, işlevsel bir korneanın yenilenmesini desteklemek için tasarlanmış dokuya özgü eksozomlara ve doku taklidi biyomalzemelere dayanan bir ürün sınıfı olan biyomühendislik ürünü kornealara odaklanacağını söyledi. Korneaya sıvı damla şeklinde uygulandığında 10 dakikadan kısa sürede görünür ışık kullanarak katılaşır ve hastanın korneasıyla bütünleşir.

Doktorlar, katılaşmış matris içindeki biyopolimerin fedakar bir malzeme gibi davrandığını ve iltihaplanma, ters fibroz, sinirleri yeniden oluşturma ve kornea kalınlığını geri kazanma gibi ülser oluşturan durumları baskılayan eksozomların sürekli salınımını desteklediğini açıkladı.

doktor Hastanenin (İnovasyon) Direktörü Virender Sangwan, şu anda Hindistan’da kornea almanın tek yolunun kadavra bağışçıları olduğunu söyledi. Ancak bağışlanan korneaların yüzde 40’ı nakil standartlarını karşılamıyor” dedi.

Biyobaskılı bir kornea veya sıvı kornea, hastalara minimum cerrahi müdahale ile hasarlı korneaları yeniden büyütme fırsatı sunuyor. Dikişe gerek yok, donör korneaya ihtiyacımız yok ve damla kalıbın içindeki sıvı gibi boşluğu dolduruyor” dedi.

“Kornea tedarikimizin donörlere bağlı olması, karşılaştığımız en büyük zorluk. Pandorum Technologies ile ortaklığımız, insan dokusunu yapay hücrelerle değiştiren yenilikçi rejeneratif tıp terapilerini keşfederek bu zorluğu çözmeyi amaçlıyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kornea opaklığı dünya çapındaki körlük vakalarının yaklaşık %4’ünden sorumludur ve yılda 1,5-2 milyondan fazla vakayla sonuçlanır. Hindistan’da muazzam bir çift taraflı (1,2 milyon) ve tek taraflı (5-6 milyon) kornea körlüğü yükü var.

Veriler, yükün her yıl 30.000 yeni körlük vakası kadar arttığını gösteriyor.

Hindistan Göz Bankası Derneği’nden alınan veriler, yılda 100.000’den fazla kornea nakli gerektiğini, ancak gerçekte yalnızca 25.000 kişinin gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Sangwan, “Girişim, rejeneratif tedavileri milyonlarca kişiye erişilebilir hale getirerek kornea mevcudiyeti talebini kapatmaya yardımcı olmayı umuyor” dedi.


  • YAZAR HAKKINDA


    Soumya Pillai, Delhi’de çevre ve ulaşım konularını ele alıyor. Bir gazeteci olarak, üç yıl boyunca Delhi’de büyüdü ve bu, genellikle şehirdeki yaşamla ilgili hikayelerine yansıdı. Ayrıca sosyal inovasyon hakkında yazmaktan hoşlanıyor. …ayrıntılı olarak görün