Merkür 43,4°C'ye yükseldi, Delhi için yeni sıcak hava dalgası bekleniyor | Dünya

Delhi'deki maksimum sıcaklık, sıcak hava dalgasının bazı bölgeleri etkilemesine rağmen Pazartesi günü üst üste ikinci günde hafif yükseldi. Met Office, cıvanın birkaç gün içinde 45°C'ye yükseleceğini öngörüyor.


Pazartesi günü Yeni Delhi'deki Pitampura'da sıcak bir günde insanlar dışarıda görüldü. (Sanchit Khanna/HT Fotoğrafı)

Delhi'nin temel meteoroloji istasyonu Safdarjung, Pazar günü 42,5°C ve Cumartesi günü 41,1°C'ye kıyasla normalin 3,5 derece üzerinde maksimum 43,4°C sıcaklık kaydetti.

Cırcır böceğimle tanışın, cırcır böceğime elveda deyin! Kriket'te oyunu istediğiniz zaman, istediğiniz yerde takip edin. Nasıl olduğunu öğrenin

AYRICA OKUYUN – Delhi 2018'den bu yana en kurak ilk beş ayı kaydetti: IMD verileri

Hindistan Meteoroloji Dairesi'ne (IMD) göre Safdarjung'da sıcaklıklar Salı günü 44°C'ye, Çarşamba günü ise 45°C'ye yükselebilir.

Maksimum 46,6°C ile Delhi'nin en sıcak yeri Narela olurken, onu 46,3°C ile Najafgarh izledi; her iki bölge de normalin altı derece üzerindeydi.

IMD, maksimum sıcaklığın 40°C veya daha fazla olması ve normalin 4,5°C veya daha fazla üzerinde kalması durumunda ovalarda sıcak hava dalgası ilan eder. Sıcaklık normalin 6,5°C veya daha üzerinde olduğunda “şiddetli sıcak hava dalgası” ilan ediliyor.

Pazartesi günkü kuru sıcak nedeniyle Delhi'nin ısı endeksi (HI) veya “sıcaklık hissedildi” gerçek günlük maksimum değerden önemli ölçüde yüksek değildi. IMD bültenine göre Pazartesi günü HI 44,5°C iken önceki gün 41,5°C idi. Rahatsızlığın bir diğer göstergesi olan Delhi'nin yaş termometre sıcaklığı ise 23,3°C ila 23,8°C arasındaydı. 32°C veya daha yüksek bir yaş termometre sıcaklığı, formda ve genç insanların dışarıda uzun süre çalışmasını zorlaştırır ve 35°C'lik (maksimum eşik) bir ıslak termometre sıcaklığı, insanlar artık vücutlarını düzenleyemez sıcaklık, sıcak çarpmasına ve potansiyel çökmeye neden olur.

Delhi'de, güneybatı musonu ve nemin girmesi nedeniyle sıcaklıkların yüksek olduğu Temmuz ve Ağustos başlarında sıcaklık çoğunlukla 30°C'nin üzerindedir.

AYRICA OKUYUN – Mumbai ve Maharashtra'nın çeşitli bölgelerinde muson: IMD

Bu sezon, Delhi başlangıçta 17-20 Mayıs tarihleri arasında bir sıcak hava dalgasıyla karşılaştı, ardından nemli doğu rüzgarları bir miktar rahatlama sağladı.

Daha sonra 25 Mayıs ile 5 Haziran arasında 12 günlük aralıksız bir sıcak hava dalgası yaşandı. Bu dönemde Safdarjung'daki maksimum sıcaklık 29 Mayıs'ta 46,8 °C'ye yükseldi; bu, 29 Mayıs 1944'teki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 47,2 °C'den sonra istasyon için Mayıs ayındaki en yüksek ikinci maksimum sıcaklıktı.

Bu sezon Delhi'deki tüm istasyonlarda en yüksek sıcaklık 49,9°C olup 28 Mayıs'ta kuzey Delhi'deki Narela'da kaydedildi.