Tughlak Yolu'nda iki yaşındaki kız çocuğu köpek sürüsünün saldırısında öldü | Dünya

Polis Pazar günü yaptığı açıklamada, Cumartesi akşamı Lutyens Delhi'deki Tughlak Lane'de iki yaşındaki bir kızın bir grup sokak köpeği tarafından parçalanarak öldürüldüğü iddia edildi ve bir dava kaydettiklerini ve soruşturma başlattıklarını ekledi.


Kızın otopsi işlemlerinin ardından Safdarjung Hastanesi'nde naaşı aileye teslim edildi. (HT arşivi)

Kızın ailesi sakinlerin kıyafetlerini yıkıyor, Tughlak Lane'de bir kulübede yaşıyorlar.

Hindustan Times – Son dakika haberleri için en hızlı kaynağınız! Şimdi Oku.

Üst düzey bir yetkili, olayın Cumartesi günü saat 19.00 civarında bildirildiğini söyledi. “Polis olay yerine ulaştığında, kızın yakındaki bir hastaneye kaldırıldığı bilgisini aldı. Hastanedeki aile üyeleri polise onun hastaneye vardığında öldüğünün bildirildiğini söyledi” dedi.

Reşit olmayan çocuğun amcası 42 yaşındaki Tek Chand, kızın akşam 6.30 civarında oyun oynamak için dışarı çıktığını söyledi.

“Beş köpek ona saldırdığında evden sadece birkaç metre uzaktaydı. Onu ısırdılar ve yaklaşık 100 metre kadar Dhobhi Ghat'ın sınır duvarına sürüklediler” dedi Chand.

Bisikletle yoldan geçen bir adam alarma geçince çevredekiler ve evin içinde bulunan kızın ailesi, kızı kurtarmak için harekete geçti.

Chand ve mahallenin diğer sakinleri, köpeklerin “yakındaki bir bungalovda yaşayan bir kişi tarafından barındırıldığını” söyledi.

Chand, “Yaklaşık bir ay önce köpekler bölgede başka bir çocuğa da saldırdı” dedi.

Polis Komiser Yardımcısı (Yeni Delhi) Devesh Mahla, Hindistan Ceza Kanunu'nun (IPC) 304A Bölümü uyarınca bir davanın kaydedildiğini söyledi. “Velilerden şikayet aldık. Ayrıntılı soruşturma sürüyor” dedi.

Müfettişler ayrıca Tughlak Lane gecekondu sakinlerinin iddialarını da inceleyeceklerini söyledi.

“Köpeğin beslenmesi ve onun için belirlenmiş yerlerle ilgili bir yasa yok. Bu nedenle konuyla ilgili hukuki görüş arıyoruz” dedi.

Kızın otopsi işlemlerinin ardından Safdarjung Hastanesi'nde naaşı aileye teslim edildi.

Ancak yetkililerin başıboş köpekleri kontrol altına almak için ne gibi önlemler alabileceği katı yasalarla düzenleniyor. Bunlar yok edilemez veya başka bir yere gönderilemez; Her ikisine karşı da yasal kısıtlamalar var. Hindistan Hayvan Refahı Kurulu ve Zulmü Önleme (Hayvan Doğum Kontrolü) Kuralları, 2023 yönergelerine göre, bir hükümet kurumu köpekleri kısırlaştırma için alabilir ancak ameliyat ve iyileşme sonrasında aynı bölgede serbest bırakılmaları gerekir.

Temmuz 2021'de Delhi Yüksek Mahkemesi 86 sayfalık bir kararla vatandaşların yiyecek hakkına ve köpeklerin de yiyeceğe erişme hakkına sahip olduğunu, ancak aynı zamanda bu uygulamanın rahatsızlığa neden olmaması veya başkalarının haklarını ihlal etmemesi gerektiğini açıkladı. Bu amaçla Hindistan Hayvan Refahı Kurulu'ndan (AWBI), şehrin insanların daha az ziyaret ettiği ve hanelerden daha uzak kısımlarında beslenme alanları belirlemesini istemişti.

Delhi Belediye Başkanı Shelly Oberoi Pazar akşamı küçük çocuğun ailesiyle buluştu ve Delhi Belediye Kurumu'nun (MCD) başıboş nüfusların kontrol altına alınması konusunda NDMC ile görüşeceğini söyledi.

Oberoi, “Bu konuyu Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal ile konuşacağız ve kızın ailesine yardım etmeye çalışacağız” dedi. Bu olayın gerçekleştiği yer bir NDMC bölgesi. MCD yetkililerine, NDMC meslektaşları ve NDMC Başkanı ile görüşmelerde bulunmaları ve Delhi'yi başıboş hayvanlar sorunundan kurtarmaları yönünde talimat verdik. Hayvanseverlerin çıkarlarının yanı sıra çocukların güvenliğine de odaklanacağız.”

NDMC yetkilileri ise mahalledeki köpeklerin tamamının kısırlaştırıldığını ve aşılarının yapıldığını söyledi.

“Ekibimiz, yerinde yapılan bir kontrolün ardından köpeklerin ameliyat edildiğini ve aşılarının yapıldığını tespit etti. Bununla birlikte, başıboş köpekleri beslemek için bazı kulübe/derme çatma köpek barınaklarının kurulduğu da tespit edildi” dedi bir NDMC yetkilisi. “İlgili makam bu geçici konaklama yerinin inşasına izin vermemişti.”

Delhi Meclisi tarafından 2020 yılında kurulan bir alt komite, NDMC bölgelerinde yaklaşık 8.000 başıboş köpeğin bulunduğunu tahmin ediyor.

Hayvan aktivisti Gauri Maulekhi, başıboş hayvanları beslemenin veya beslenme alanları belirlemenin bu tür çatışmalarda hiçbir rol oynamadığını söyleyerek, asıl sorunun Delhi'de kısırlaştırmanın kötü uygulanmasında yattığını vurguladı.

“Delhi'de son on yılda neredeyse işlevsiz durumda olan yaklaşık 16 Hayvan Önleme Merkezi (ABC) var. Kısırlaştırma çok az gerçekleşir ve şu anda sınırlı yardım veya anlaşmazlık çözümü mevcuttur. Başıboşları besleyerek çoğu başıboşun daha dost canlısı olmasını ve operasyonlar için yakalanmasının daha kolay olmasını sağlıyoruz” dedi.

Aktivist Sonya Ghosh, “Hayvancılık departmanına bağlı veteriner hastanelerine bakarsak Delhi'de bu tür 77 hastane var. Çoğu kendilerine verilen rolü yerine getirmiyor. Bu merkezler günde 10 kısırlaştırma yapsa bile sokak köpeği popülasyonu ciddi oranda azalacaktır. Başbakanın hayvancılık dairesinden işini düzgün yapmasını istemesi gerekiyor” dedi.