Yakında Delhi’de ikinci teknik atık depolama alanı | Dünya

Projede yer alan üst düzey belediye yetkilileri, Delhi Belediye Kurumu’nun (MCD), atıktan enerji tesislerinden gelen kül ve diğer yanmış malzemeleri bertaraf etmek için Delhi’nin kuzeybatısındaki Sultanpur Dabas’ta şehrin ikinci mühendislik atık depolama alanını kurmayı planladığını söyledi.


Yeni Delhi, Hindistan – 10 Temmuz 2023: 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü Hindistan’ın Yeni Delhi kentindeki çöplerle dolu Taimoor Nagar kanalizasyonunun bir görünümü. (Fotoğraf: Sanchit Khanna/ Hindustan Times)** Hikayeye devam edecek olursak Yazan: Paras (Hindustan Times)

MCD, günlük atık üretiminin 2031’de 14.500 tona, 2041’de ise 19.500 tona çıkmasının beklendiğini tahmin ediyor

Delhi’de Okhla, Bhalswa ve Ghazipur’da taze çöplerin atılması gereken üç planlanmamış depolama sahası bulunuyor. Bu sahalardaki atık kirliliğini ayırma ve azaltma çabalarına rağmen, her üç tesis de halihazırda kapasiteye ulaştı.

Bu arada, Delhi’nin güneydoğusundaki Tehkhand’da Delhi’nin ilk mühendislik atık depolama sahası üzerinde çalışmalar sürüyor. Yetkililer, tesisin muhtemelen Kasım ayında faaliyete geçeceğini söyledi.

Atıkların doğrudan yere atıldığı ve sızıntı suyunun ve diğer zehirli maddelerin toprağa sızmasına izin veren geleneksel çöp depolama alanlarından farklı olarak, özel olarak tasarlanmış bir depolama sahasında sızıntı suyunu toplamak için borulara bağlanan yedi metre derinliğinde çukurlar bulunur. Ek olarak, bir mühendislik şantiyesinde, kirlenmeyi önlemek için birkaç kat toprak ve çakıl döşenir ve geosentetik malzemeden bir astar ile yerden ayrılır.

Üst düzey bir temizlik departmanı yetkilisi, Sultanpur Dabas’taki 45 hektarlık alanın çok sayıda Kikar ağacına ev sahipliği yaptığını ve telafi edici ağaçlandırma için orman departmanıyla görüşmelerin sürdüğünü söyledi. “Orman departmanına ağaçlandırma için iki alternatif önermiştik: Haryana sınırı yakınındaki Ghummanhera ve doğu Delhi’deki Ghonda Gujaran. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Orman bakanlığı, 140 hektarlık bir arazimizin bulunduğu Ghummanhera için öneriyi onayladı” dedi.

Belediye, proje için danışman alımına ilişkin ihale sürecini zaten tamamladı. Narela Bawana gibi yakında kurulacak atıktan enerjiye dönüştürme tesislerinden gelen inert ve diğer işleme atıkları, Sultanpur Dabas depolama sahasını işletmekle görevli şirket tarafından taşınacak.

Delhi günde 11.300 tondan fazla atık üretiyor ve bunun 8.713 tonu günde (TPD) işleniyor; 7.400 tonu Okhla (23 MW), Narela Bawana (24 MW) ve Narela Bawana’daki (24 MW) dört atıktan enerjiye dönüştürme tesisine gönderiliyor. Ghazipur (12 MW) ve Tehkhand (25 MW). “Atık yakma tesisinde yakıldıktan sonra orijinal atık, hacminin onda biri kadar kül haline getiriliyor. Şu anda bu malzeme çöplüklere atılıyor. Yetkili, “Malzeme bir mühendislik çöp sahasına (E-SLF) gönderilecek” diye ekledi.

MCD, günlük atık üretiminin 2031 yılına kadar 14.500 tona, 2041 yılına kadar ise 19.500 tona çıkmasının beklendiğini tahmin ediyor. Boru hatlarında yeni atıktan enerji üretme projeleri devam ederken ve mevcut atık depolama sahalarının kapatılmasına odaklanıldığından, bu yeni sahaların içermesi planlanan kül için depolama sıkıntısı yaşanması muhtemeldir.

HT daha önce 13 Nisan 2023’te sivil kurumun Okhla Bhalswa ve Ghazipur depolama alanlarındaki biyo-madencilik ve düzleştirme projelerini tamamladıktan sonra üç E-SLF kuracağını ve E-SLF sayısını beşe çıkaracağını bildirmişti.

İmtiyaz sahibinin elden çıkarma ücretlerini yetkili makama ödemesi gerekir ₹Ton başına 300. “Şu anda kül ve yanmış malzemeler üç çöp sahasına atılıyor. ₹Tesis operatörlerinin e-SLF’ye minimum kül göndermesini ve ömrünün daha uzun olmasını sağlamak için ton başına 300 dolarlık ücret korundu.” diye açıkladı ikinci bir yetkili.

Tehkhand ve Sultanpur Dabas’taki E-SLF, taze katı atık depolamak için değil, öncelikle atık yakıldıktan sonra oluşan külü depolamak için kullanılıyor. Yetkili, Tehkhand depolama sahasının 32,5 hektarlık bir arazi üzerine inşa edileceğini ve atıktan enerji santrallerinden gelen yaklaşık bir milyon ton kül veya kalıntıyı barındırabileceğini söyledi. “Sitenin alt kısmında astarlar var ve altı ila yedi yıl boyunca faaliyette olması bekleniyor. Tesisi Güney MCD atıklarını enerji santrallerine dönüştürecek şekilde tasarlamıştık.”