Bilmezlikten gelme sanatı nedir ?

Fakiye

Global Mod
Global Mod
Bilmezlikten Gelme Sanatı: Ne Zaman Bilmemek İyi Bir Seçimdir?

Hayat bazen, gözünüzü kaçırıp "aaa, görmedim" demek için doğru anı beklemek gibidir. Kim demiş, "bilmek güçtür" diye? Zaman zaman bilmemek, en güçlü strateji olabilir. Peki, bilmezlikten gelme sanatı nedir? Ne zaman bilmemek, aslında bildiğinizden daha iyidir? İşte, hepimizin bir şekilde başvurduğu ama fazla üstüne düşünmediğimiz, "bilmezlikten gelme" stratejisinin arkasındaki inceliklere bir göz atalım.

Erkekler Çözüm Arar, Kadınlar Anlamaya Çalışır – Bir Fark Var mı?

Herkesin bildiği bir şey vardır: Erkekler çözüm odaklı, kadınlar ise ilişki odaklıdır. Bu klişe, her ne kadar bazen biraz fazla genelleştirilmiş olsa da, bazı durumlarda doğru olabilir. Ama işin ilginç tarafı, bilmezlikten gelme stratejisinin, bu farkları keskin bir şekilde çizebileceği bir noktaya kadar evrilebilmesidir.

Mesela, bir erkek “bilmezlikten gelmeyi” bir strateji olarak kullanabilir, çünkü o, problem çözme refleksine sahip bir tür çözüm robotudur. Eğer birine bir problem sunduğunuzda, onun hemen "bunu böyle yapalım, şöyle çözebiliriz" tarzı bir öneri getireceğini beklersiniz. Ancak bazen, doğru cevabı vermek yerine hiç bir şey söylememek, sorunun çözülmesine olanak sağlayabilir. Bu, aslında bir çözüm olabilir mi? Evet, çünkü bazen birine çözüm sunmamak, onun kendi çözümünü bulmasına fırsat tanır.

Kadınlar içinse durum biraz farklı. Empati yapma, ilişkileri derinlemesine anlama ve "ne düşündüğünü hissetme" gibi özellikleri, bilmezlikten gelmenin arkasındaki en önemli stratejilerden biri olabilir. Bu noktada, bazen “tam olarak neyi unuttum?” diye soran bir yaklaşım, ilişkinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine olanak sağlayabilir. Bir kadın, bazı sorunların yalnızca duyulmaya ihtiyacı olduğunu bilir ve bazen “bilmiyorum, bu konuda ne yapabilirim?” demek, bir çözümden çok daha fazla anlam taşıyabilir. İşte tam burada, "bilmemek", iletişimi kolaylaştırabilir ve insanlar arasındaki bağı güçlendirebilir.

Bilmezlikten Gelmenin Felsefesi: Ne Zaman Bilmeme Kararı Alırsınız?

Bazen, gerçekten bilmek yerine "bilmemek", bir tür strateji olabilir. Özellikle toplumsal rollerin ağır bastığı anlarda, bilmezlikten gelme sanatı, ilişkilerdeki dengeyi korumak için de kullanılabilir. Mesela, bir arkadaşınızın müthiş bir tartışmaya girdiğini düşünün. Eğer siz de o tartışmaya dahil olup "aslında şöyle olması lazım" derseniz, iş biraz daha karmaşıklaşabilir. Ama eğer "aa, ben bilmiyorum ki" dersiniz, işte o zaman o karmaşa kaybolabilir ve belki de bir çözümün ortaya çıkmasını engellersiniz.

Çünkü bazen, insanlara gerçekten yardımcı olmak için bir adım geri çekilmek gerekir. Bilmezlikten gelmek, bazen kişisel bir gelişim stratejisi haline gelir. Çünkü bir şeylerin geçmesini beklemek, zamanın kendisini çözmesine izin vermek, tüm çatışmaları daha kolay çözebilir.

Peki ama ne zaman bilmezlikten gelmelisiniz? İşte burada kritik olan soru şu: Bilmediğiniz bir şey gerçekten önemli mi? Eğer cevabınız "hayır" ise, bilmezlikten gelmek aslında doğru bir seçim olabilir. Çünkü bazen, size ait olmayan bir tartışmanın içine girmek, gerçekten sadece zamandan çalar.

Bilmezlikten Gelme ve Mizah: Düşüncelerimizi Güldürmek İçin Bir Araç

Bilmezlikten gelme sanatı, zaman zaman komik bir şekilde de işlev görebilir. Mizah, insanların genellikle zor durumlarla başa çıkma yöntemlerinden biridir ve bilmezlikten gelmek, insanları güldürmenin harika bir yolu olabilir. "Ben bunu bilmiyorum, ama sen nasıl halledeceksin?" demek, bazen karşıdakini güldürmek için yeterlidir. Çünkü bu, bir tür teslimiyet gibi görünebilir, ama aynı zamanda "belki de bu durumda hepimizin bir şeyler öğrenmeye ihtiyacı var" mesajı da verebilir.

Günümüzün sosyal medyasında yapılan paylaşımlar, "bilmezlikten gelme"yi neredeyse bir yaşam tarzı haline getirmiş durumda. Kimi insanlar, zor bir soruyla karşılaştıklarında "Bilmiyorum, ama internetin cevabı vardır!" şeklinde mizahi bir yaklaşım sergiliyorlar. Bu da gösteriyor ki, bazen cevapsız kalmak, insanları zorlamaktan daha etkili bir yoldur.

Bir Sanat Mı, Yoksa Basit Bir Kaçış mı?

Bilmezlikten gelme sanatı, gerçekten bir strateji midir, yoksa sadece kaçış mı? Birçok durumda, cevapsız kalmak gerçekten de bir kaçış yolu olabilir. Ama tam tersine, bazen bilmezlikten gelmek, gizli bir strateji olabilir. Bu, insanları kendinizden uzak tutmak yerine, onların soruları üzerinde daha fazla düşünmelerini sağlayabilir. İnsanlar bazen sorularına doğrudan cevaplar almak yerine, biraz düşünmeye ihtiyaç duyarlar.

Özellikle iş dünyasında, bazı yöneticiler “bilmiyorum” demek yerine "bunu araştıracağım" demeyi tercih ederler. Bu, bilmektense zamanı kendi lehlerine kullanma stratejisi olarak yorumlanabilir. Yani, aslında bilmek bir anlamda bu tür durumlarda "zararlı" olabilir. Gerçekten bildiğiniz bir şeyi söylemek, bazen istemediğiniz sonuçlar doğurabilirken, bilmezlikten gelmek size farklı bir bakış açısı kazandırabilir.

Sonuç Olarak: Bilmezlikten Gelme, Bir Strateji mi, Bir Kaçış mı?

Sonuçta, bilmezlikten gelme sanatı, hem kişisel ilişkilerde hem de profesyonel yaşamda önemli bir yer tutuyor. Zaman zaman bilmemek, ilişkileri güçlendirebilir, insanlara alan yaratabilir ve sorunları çözmek için daha etkili bir yol olabilir. Ancak bu sanatı uygularken dikkat edilmesi gereken şey, bilmezlikten gelmenin bir kaçış yolu değil, bir strateji olmasıdır. Eğer bu sanatı doğru kullanabilirseniz, gerçekten bilmediğiniz bir şeyin gücünü keşfetmiş olursunuz.

Unutmayın: Bazen bilmemek, her şeyden daha fazla şey ifade edebilir.