Necefgarh'daki kanalizasyon çalışmasının Şubat 2025'te, diğer havza bölgelerinde ise Nisan ayına kadar tamamlanması bekleniyor | Dünya

Bir bayındırlık işleri departmanı yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, şehrin yeni drenaj master planının gelecek yılın nisan ayına kadar hazır olmasının beklendiğini söyledi.. Necefgarh havzasında etüt çalışmalarının yüzde 63'ü tamamlanırken, nihai proje raporunun önümüzdeki yılın şubat ayında sunulması bekleniyor.


Yamuna'ya akmadan önce Necefgarh'ın kirli kanalizasyonu. (HT arşivi)

Geri kalan iki havzaya (Barapullah ve Trans-Yamuna) ilişkin ayrıntılı proje raporunun gelecek yılın Nisan ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Üç havzanın master plan raporuna ilişkin çalışma 2021 yılında PWD'ye devredildi.

Bu yıl 29 Eylül tarihli PWD raporuna göre, Doğu Delhi'deki Trans-Yamuna havzası raporuna ilişkin çalışmaların yüzde 13'ü, Barapullah havzasındaki toprak etüdünün ise yüzde 24'ü tamamlandı. Detaylı proje raporu, mevcut ağdaki eksikliklerin, şehirdeki hassas noktaların ve ilave drenaj hacmi ihtiyacının analizini içerecektir.

Şehir şu anda Sulama ve Taşkın Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 1976 tarihli 48 yıllık drenaj master planına göre faaliyet göstermektedir. Muson mevsiminde tekrar tekrar şiddetli kentsel su baskınları meydana geldiğinden, ana yolların sular altında kalmasına ve trafikte aksamalara neden olduğundan, mevcut duruma çözüm bulmak için güncellenmiş bir plan hazırlamak artık gerekli.

Yol sahipleri, 2022 ve 2023 yıllarında su birikintisinden en çok etkilenen bazı noktalarda kapasite artırımı gerçekleştirdi ancak bu önlemlerin, bu yıl Minto Köprüsü, Pul Prahladpur ve büyük alt geçitlerin tekrarlayan su baskınlarına maruz kaldığı yoğun dönemlerde etkisiz olduğu görüldü.

Delhi'nin drenaj sistemi, 22 kanal aracılığıyla Yamuna'ya akan Najafgarh, Trans-Yamuna ve Barapullah olmak üzere üç havzaya bölünmüştür. Necefgrah havzası 918 km²'lik üç havzanın en büyüğüdür; Barapullah havzası 376 km²'yi kaplar ve Ghazipur ve Shahdara kanalizasyonlarındaki çıkışlarıyla birlikte Trans-Yamuna havzası 200 km²'nin üzerinde bir alana yayılır. “Necefgarh havzası Delhi alanının yaklaşık %61'ini kapsıyor. Bir PWD yetkilisi, Alipur, Kanjhawala ve Najafgarh'ın toplama bölgesinde üç küçük alt havza bulunduğunu ekledi.

PWD tahminlerine göre mevcut drenaj sistemi günde maksimum 50 mm yağışı kaldırabilmektedir. Bu yıl Delhi'deki toplam muson yağışı 1.029,9 mm olup, başkentin tarihindeki en yüksek yedinci muson yağışı oldu. Bu, ortalama 640,4 mm'den oldukça yüksektir. Şehirde 39 gün normalden fazla yağmurlu olurken, bazı günlerde şiddetli yağışlar da toplam yağışa eklendi.

2009 yılında, dönemin Vali Yardımcısı Tejendra Khanna, sivil yetkililerden ve tüm paydaşlardan Delhi'nin su havzası ve drenaj sistemi için yeni bir ana plan hazırlamalarını istemişti. Bir HTE raporu hükümetin teknik uzman komitesi tarafından kabul edilmedi.

2021'de hükümet, PWD'yi bir IIT-Delhi raporu olan Drenaj Ana Planı üzerinde çalışacak ve raporun tavsiyelerini su basmasıyla mücadele için eyleme dönüştürülebilir müdahale noktalarına dönüştürecek düğüm noktası olarak atadı.

Bir özürlü yetkili, drenaj ana planının uygulanması için bir danışmanla çalışmaya yönelik ilk girişimin uygun alıcıları bulamadığını, dolayısıyla sürecin revize edildiğini ve bu durumun daha fazla gecikmeye yol açtığını söyledi.

Delhi hükümeti 29 Nisan'da Delhi'deki 22 kanalizasyonun tamamının Sulama ve Taşkın Kontrol Kurumu (I&FC) tarafından yönetilmesini emretti. Yetkililer, kanalizasyonların resmi devrinin yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklenmediğini söyledi. Bu hizmet alanlarından 14'ü şu anda MCD'nin yetkisi altındadır, dördü halihazırda I&FC'nin altındadır, ikisi PWD'nin altındadır ve diğer ikisi – Khyber Pass ve Sonia Vihar – MCD ile I&FC arasında yetki alanında çakışmaya sahiptir.

2007 yılında Yamuna koruma girişimini başlatan çevre aktivisti Diwan Singh, yeni bir drenaj ana planı geliştirme sürecinin son derece yavaş olduğunu söyledi. “Delhi'deki mevcut şebekenin yağışla baş edemeyeceği açık. Yanlış çamur giderme durumu daha da kötüleştirir. Çalışmalar hızlandırılıp müdahale edilmediği sürece önümüzdeki muson mevsiminde de benzer bir durumla karşılaşmamız muhtemel. Plan aynı zamanda yeraltı suyunun yeniden doldurulmasına, yağmur suyunun su kütlelerine aktarılmasına ve Yamuna'da sürdürülebilir drenaja da odaklanmalı” dedi Singh.