Üniversitede 1 Dersten Kaç Devamsızlık Hakkı Var ?

Tolga

New member
Üniversitede 1 Dersten Kaç Devamsızlık Hakkı Var? (Cevap Verirken Dikkat Edin, 2'yi Geçmeyin!)

Herkese merhaba! Bugün sizlere, üniversite hayatının belki de en ilginç ve aynı zamanda en stresli sorularından birini ele alacağım: "Üniversitede 1 dersten kaç devamsızlık hakkı var?" Bu soru, sadece öğrencilerin değil, aslında hocaların da kafasını karıştıran bir konu. Hani, devamsızlık limitini kaçırıp bir dersten kalmak da ayrı bir kabus, sınavdan geçmek ise bir başka...

Ama şimdi ciddi olalım… Şu devamsızlık konusu, kimimize fırsat, kimimize ise tam anlamıyla "felaket" olabiliyor. Hadi gelin, bu konuda hep birlikte gülüp geçelim, çünkü sonuçta hepimiz aynı zorlu yolculuktayız!

Devamsızlık: Üniversiteyi Kazanmakla Biten Bir Macera Mı?

Öncelikle şunu kabul edelim, devamsızlık konusunda herkesin fikri var. Üniversiteye başladığınızda en büyük hayallerden biri “dönem boyunca sadece 2 derse girmek” gibi geliyor. Tabii, gerçekte 2 derse girmek yerine devamsızlık hakkınızı hızla tükettiğinizde durum değişiyor. Peki, bu kadar dramatize etmeye gerek var mı? Bir öğrencinin devamsızlık hakkı aslında genellikle dersin öğretim görevlisine, üniversitenin kurallarına ve bazen de “bugün ne kadar şanslıyım?” sorusuna göre değişir.

Bir dersten kaç devamsızlık hakkınız olduğu, genellikle dersin %20-%30'luk kısmına tekabül eder. Yani, örneğin haftada bir saatlik bir ders, 15 hafta sürecekse, devamsızlık hakkınız genellikle 3-4 ders saatidir. Tabii ki, işin içinde insaflı hocalar ve bir de "bugün sabah erkenden uyanamadım, gece çok geç uyudum!" bahanelerini kabul eden hocalar var. İşte bu noktada biraz strateji devreye giriyor!

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “2 Devamsızlıkla Dönem Sonu Zaferi”

Erkekler, genellikle bu devamsızlık işini bir tür “strateji” olarak görüyor. Kafalarındaki plan basit: "Devamsızlık hakkım var, o yüzden 1-2 derse girmem yeterli, zaten sınavı geçerim!" Hadi bunu ciddi ciddi düşünelim. Çünkü erkekler, devamsızlık hakkını böyle bir "mücadele alanı" gibi görebilirler. Onlar için devamsızlık hakkı, aslında üniversite hayatının “limitlerini zorlamak” için bir fırsat olabilir.

Örneğin, bir erkek öğrenci devamsızlık hakkını son dakikaya kadar kullanır ve “Bu iş bitti, ben her zaman finalde patlarım!” der. Gerçekten de bazı erkek öğrenciler, her derste en ön sıralarda yer kapacak kadar idealistken, aslında sınavda büyük bir stratejiyle ne kadar az dersle geçebileceklerini test ederler.

Ancak bu bazen “şans” işi de olabiliyor, çünkü devamsızlık hakkını stratejik bir şekilde kullanarak geçilen bir dönem, daha sonra tembellik kaynaklı çöküşe yol açabiliyor. Yani, devamsızlık sınırını aşmanın genellikle “şans”a dayalı olduğunu unutmamak gerek.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Devamsızlık Hakkımın Aslında Bir Anlamı Var!”

Kadınlar ise bu konuda daha çok duygusal ve empatik bir yaklaşım sergiliyor. “Bugün neden devamsızlık hakkımı kullandım?” diye düşünen bir kadın öğrenci, bazen derse gitmemek için geçerli sebepler arayabilir: “Yok, gerçekten psikolojik olarak hazır değildim!”, “Bu kadar derse kadar nasıl kaldım? Zaten bu hafta sınav var, biraz dinlenmeliyim.” Ve bazen de çok haklı oldukları da olur!

Kadın öğrenciler, devamsızlık hakkını genellikle anlamlı bir şekilde kullanmak isterler. Çünkü bir dersin içeriği, öğretim üyeleriyle kurulan iletişim ve aynı zamanda dersin ruhu, onların akademik yolculuklarını büyük ölçüde etkiler. Onlar için devamsızlık hakkı, bazen yalnızca "kendi sağlığını korumak" için kullanılır. Çünkü bir kadın öğrenci, psikolojik ya da fiziksel olarak iyi hissetmediğinde, derse gitmemekle kalmaz, aynı zamanda sınıf arkadaşları ve hoca ile olan ilişkisini de dikkate alır.

Sonuçta, devamsızlık hakkı bir lüks değildir, bazen gerçekten bir ihtiyaç olabilir. Ama çoğu zaman, dersin içeriği, öğretim tarzı ve sınıf arkadaşlarıyla olan ilişkiler de bu kararı etkileyen unsurlar arasındadır.

Gerçek Hayattan Bir Hikaye: “Bir Devamsızlık Macerası”

Geçen sene bir arkadaşımın yaşadığı gerçek bir hikayeyi paylaşmak istiyorum. Bu arkadaşım, 1 hafta boyunca hastaydı ve bir dersine bile girmedi. Devamsızlık hakkı, hoca tarafından genellikle 4 dersten fazla olmamalıydı. Ancak, arkadaşım 2 derse girmediği için, sınavı geçme oranı ciddi şekilde düşmüştü. Neyse ki, hocasının tutumu oldukça hoşgörülüydü ve ona 2-3 devamsızlık hakkı daha tanıdı. Sonuçta, bu şansı iyi değerlendiren arkadaşım, sınavdan yüksek bir not almayı başardı. Ama tabii, devamsızlıkla ne kadar güvenebileceğimiz hala büyük bir soru işareti!

Bir diğer arkadaşım ise devamsızlık sınırını çoktan aşmıştı. Bir gün derse girmeyip sonrasında hocasından “neden devamsızlık yaptım” diye bir açıklama istedi. Hocası da sadece “Günlük hayatınızda da devamsızlık yapıyorsanız, buna dikkat etmeniz gerekir” diyerek esprili bir cevap verdi. Şans işte!

Devamsızlık Konusunda Forumda Yorumlarınızı Bekliyorum!

Şimdi, gelin hep birlikte bu eğlenceli devamsızlık konusunu tartışalım! Sizin devamsızlık hakkınız kaçtı? Hangi dersler için bu hakkınızı kullandınız, hangi dersleri hiç kaçırmadınız? Erkekler devamsızlık hakkını nasıl stratejik kullanıyorlar? Kadınlar daha çok duygusal mı karar veriyorlar? Devamsızlık meselesine dair komik ve ilginç hikayelerinizi de paylaşmayı unutmayın!